Binnenbuitenleven.nl

Keurmerk webwinkel
Winkelwagen 0
€ 0,00

Zwembadwater behandeling

Hoe blijft mijn zwembadwater in goede conditie?

Een zwembad is er voor uw plezier. En dat plezier begint met zuiver water.
Zwemplezier van het zuiverste water begint bij een doordacht watercirculatiesysteem en een goed werkende filterinstallatie. Het bad is gevuld met leidingwater. Hiermee legt u de basis voor schoon en helder water. Nu kunt u zelf ook een bijdragen leveren aan de kwaliteit van uw zwembadwater. Bladeren uit het water vissen en als uw zwembad niet in gebruik is deze afdekken, uw bad een grote beurt geven met een bodemreiniger, de omgeving schoonhouden en zelf zo schoon als mogelijk in het zwembadwater gaan. Het verhoogt uw zwemplezier en uw zwembad nodigt u uit voor een frisse duik. Bij gezond zwemwater komt meer kijken zoals desinfecteren bijvoorbeeld. En doordachte waterbehandeling. Laten we de feiten eens op een rij zetten.

Algen, bacteriën en verontreinigingen krijgen kans zeker een verwarmd zwembad, maar ook een koud buitenbad krijgt nogal wat te verwerken. Juist bij zomerse hoge temperaturen. Bacteriën voelen zich dan als een vis in het water. Ze vermenigvuldigen zich in rap tempo. Algen houden ook veel van zonnestralen. Ze zorgen voor een groen of bruine aanslag en verkleuren uw zwembadwater. Bovendien veroorzaken algen de kans op gladheid. En wat denkt u van haren, huidschilfers en zonnebrandcrème die in uw bad achterblijven? Of bladeren, stof, vuil en insecten?
Gelukkig hoeft u van dit ongemak geen hinder te ondervinden. Want met de juiste zwembad waterbehandeling worden verontreinigingen afgevoerd en krijgen algen en bacteriën geen kans. U bent dan zeker van een constante kwaliteit zwemwater. Meer zwemplezier zonder zorgen!

pH-waarden. (Zeer Belangrijk!)

De pH(=zuurtegraad) van een zwembad of whirlpool moet zich om een goede chloorwerking te hebben tussen 7,2 en 7,6 zijn. Een te lage pH zal corrosie of roestvorming  en chloorgeur door vluchtige chlooramines in de lucht met rode, jeukende ogen mogelijks als gevolg veroorzaken. Een te hoge pH zal de vrije chloor niet meer actief maken chloor zal niet meer effectief werken waardoor uw water toch groen of besmet kan worden. De pH is dus de meest belangrijke parameter om te meten en correct te regelen. De vrije chloorconcentratie moet zich tussen de 0,5 en 1,5 mg/l(=ppm) bevinden voor overdekte zwembaden en tussen 0,5 en 3 mg/l voor openlucht zwembaden, voor whirlpools of spas tussen de 1,0 en 3,0 mg/l. De totale chloor is de som van de vrije en de gebonden chloor(=chlooramines).

Deze term klink u vast en zeker bekend in de oren. De pH-waarde geeft aan of uw water zuur, neutraal of alkalisch (basisch) is. Bij een waarde van 7,0 is het water neutraal. Bij meer dan 7,0 pH is het water alkalisch (basisch), bij minder dan 7,0 pH zuur. De waarde mag schommelen tussen 7,2 en 7,6, de ideale waarde is 7,2. De pH-waarde is van belang voor de desinfectie van uw bad. Ook bij kalkafzetting en algvorming is de pH-waarde van belang.

Calciumhardheid en kalkevenwicht.

De calciumhardheid geeft het kalkgehalte in uw water aan. Hoe hoger deze waarde, hoe meer kalk in uw bad. En het omgekeerde. De normale waarde ligt tussen de 100 en 250 p.p.m. (5,5°-14°dH= Duitse graden hardheid). Zacht water heeft een hardheid van 0 – 145 p.p.m. ( 0°- 8° dH), middel hard water 145 -270 p.p.m. ( 8° -15° dH) en hard water 270 – 540 p.p.m. ( 15° - 30° dH).
Hoeveel kalk mag er in het water zitten?
Hoe krijgt u helder water en hoe voorkomt u kalkaanslag?
Bij een kalkevenwicht is de kalk in het zwemwater voor 100% opgelost. Er is nu geen afzetting van kalk mogelijk. Van troebel water door “vlokken” is dan ook geen sprake meer. Bij dit evenwicht worden de materialen van uw bad niet aangetast.

Alkaliteit

PH-waarde, desinfectie en alkaliteit zijn nauw met elkaar verbonden. U krijgt namelijk alleen een goede desinfectie bij een stabiele pH-waarde.
Die stabiliteit wordt in grote mate bepaald door de alkaliteit. Deze laatste dient te liggen tussen de 100 en 150 p.p.m. Chloorwaarde
Hoeveel chloor mag uw bad hebben? Laten we eerst ingaan op de volgende drie begrippen: totale, de vrije en de gebonden chloorwaarde.
De totale chloorwaarde geeft de hoeveelheid chloor in uw water weer, maar zegt niets over de werking ervan. Normale waarde 0,5 – 3,5 p.p.m.
De vrije chloorwaarde geeft aan hoeveel actief chloor uw water bevat. Dit gehalte bepaalt de desinfectie. Het ligt tussen de 0,5 – 2,5 p.p.m.(binnenbaden 1,0 p.p.m., buitenbaden 2,0 – 2,5 p.p.m.) Gebonden chloor is niet meer actief. Het heeft zijn desinfecterende werk gedaan en werkt zelfs de desinfectie tegen. Het ruikt sterk en kan ogen en slijmvliezen irriteren. Hoe lager de gebonden chloorwaarde, hoe beter. Hanteer een maximumwaarde van 1,0 p.p.m. De gebonden chloor waarde mag overigens nooit hoger liggen dan de vrije chloorwaarde.

Cyanuurzuur

Cyanuurzuur voorkomt dat uw chloor snel uitgast en daardoor niet meer desinfecteert. Het zit standaard in o.a. chloorgranulaat (Choc) en chloortabletten (mini en long). De normale waarden zijn 20 – 35 p.p.m. Teveel cyanuurzuur betekent weer dat uw chloor niet kan desinfecteren.

Temperatuur

De temperatuur van uw zwemwater bepaalt voor een belangrijk deel de hoeveelheid desinfectiemiddelen. Hoe warmer het water, hoe meer kans op algen en bacteriën. En er lossen meer huidvetten op. Cosmetica als bodylotion en gel komen eveneens in het water terecht. De temperatuur heeft gevolgen voor de ontsmetting, het kalkevenwicht, de verdamping en het uitgassen van het chloor. Voor een privé zwembad ligt de ideale temperatuur tussen de 25 en 27°C.

Shock therapie bij intensief gebruik.

Komt uw meting uit op minder dan 12,1? Dan is uw zwemwater kalkagressief. Komt u uit boven de 12,1 dan is uw water kalkafzettend. Uw zwemwater verdient aandacht. Juist na een druk weekeinde, intensief zwemmen, bij broeierig weer of na een onweersbui. Dan heeft het water de tijd nodig om te herstellen. U kunt dit herstel bespoedigen met een shockbehandeling. U voegt dan een extra dosis chloor (Shock) aan uw water toe (chloorwaarde tot bijvoorbeeld 4 mg/l). Deze shocktherapie mist zijn uitwerking niet.

Middelen voor het onderhoud van uw zwembad.

Het is de zorg van Aqua-fun om dat plezier zo lang mogelijk te laten duren. Er is een aantal producten ontwikkeld dat, met een minimum aan werk, er voor zorgt dat het water in uw zwembad helder en schoon blijft. We zetten ze voor u op een rijtje:

Pool Power Antialg:

Verkrijgbaar in verpakkingen van 1 ltr. en 5 ltr. Het middel kan probleemloos naast de chloorproducten worden gebruikt en is ook geschikt als overwinteringsvloeistof.

 Reinigingsmiddelen

Dit zijn bijvoorbeeld de vlokmiddelen, rand- en basis reinigers, en stabilisatoren. Vlokmiddelen: deze middelen binden kleine, zwevende verontreinigingen in het zwembad samen, zodat ze door het filter kunnen worden opgevangen. Summerfun Vlokfix vloeibaar, in verpakkingen van 1 ltr en 5 ltr. Voor zwembaden met een zandfilter. 
Summerfun Floc 90 gr, voor zwembaden met een cartridgefilter. Het blok wordt in de skimmer geplaatst. Summerfun Floc cartouche, 8x125 g, uitsluitend geschikt voor zwembaden met een zandfilter.
Reinigers: deze middelen, elk met zijn eigen specialiteit, zijn bedoeld om het water vrij te houden van verontreinigingen. Summerfun Randreiniger, voor het oplossen van olie-, vet- roest- en cosmetica resten, vooral geschikt voor de randen langs de waterlijn. Verpakking 1 ltr. Summerfun Basisreiniger, sterk zure reiniger tegen kalk en korst. Vooral voor het reinigen van zwembadbodem en – wanden in het voorjaar. Verpakking 1 ltr. Summerfun Filterreiniger, 1 ltr, voor zowel zand- als cartridge filters. Verlengt de levensduur van de filters.
Stabilisatoren: zorgen voor een stabiele omgeving, waardoor alle onderhoudsmiddelen optimaal hun werk kunnen doen. Summerfun Metaal- en kalkstablisator, in verpakking van 1 ltr.


pH middelen

Om het chloor optimaal zijn werk te laten doen, is het noodzakelijk dat de pH waarde neutraal is en zo lang mogelijk stabiel blijft. Om dit te bereiken kunt u gebruik maken van de volgende producten: Summer Fun pH+: verhoogt de pH-waarde (1 en 5 kg) Summer Fun pH-: verlaagt de pH-waarde (1,5 en 5 kg) Pool Power TA plus: verhoogt de totale alkaliniteit. Bij een TA waarde tussen 100 en 150 ppm blijft de pH waarde stabiel.
Test- en meetmiddelen. Meten is weten en om een goed gebruik van zwembad chemie te maken, moet men weten hoe de waterkwaliteit is. Dat kan gemeten worden met eenvoudige teststrips, maar ook met computergestuurde apparaten die al het werk voor u doen. Teststrips: snel en gemakkelijk meten, eenvoudig in gebruik en direct resultaat. Er zijn 3 mogelijkheden:Pool Improve 3-in-1 (vrij chloor, pH-waarde en alkaliniteit) Pool Improve 5-in-1(meet daarnaast ook nog totaal chloor en cyanuurzuur) Pool Improve zout (voor het meten van het zoutgehalte als u gebruik maakt van een zoutelektrolyse apparaat).
Summerfun Vlokfix vloeibaar, in verpakkingen van 1 ltr en 5 ltr. Voor zwembaden met een zandfilter. 
Summerfun Floc 90 gr, voor zwembaden met een cartridgefilter. Het blok wordt in de skimmer geplaatst. 
Summerfun Floc cartouche, 8x125 g, uitsluitend geschikt voor zwembaden met een zandfilter. 

Reinigers: deze middelen, elk met zijn eigen specialiteit, zijn bedoeld om het water vrij te houden van verontreinigingen. 
Summerfun Randreiniger, voor het oplossen van olie-, vet- roest- en cosmeticaresten, vooral geschikt voor de randen langs de waterlijn. Verpakking 1 ltr. 
Summerfun Basisreiniger, sterk zure reiniger tegen kalk en korst. Vooral voor het reinigen van zwembadbodem en – wanden in het voorjaar. Verpakking 1 ltr. 
Summerfun Filterreiniger, 1 ltr, voor zowel zand- als cartridge filters. Verlengt de levensduur van de filters.

Stabilisatoren: zorgen voor een stabiele omgeving, waardoor alle onderhoudsmiddelen optimaal hun werk kunnen doen. 
Summerfun Metaal- en kalkstablisator, in verpakking van 1 ltr.

Test- en meetmiddelen

Meten is weten - gissen is missen en om een goed gebruik van zwembad chemie te maken, moet men weten hoe de waterkwaliteit is. Dat kan gemeten worden met eenvoudige teststrips, maar ook met computergestuurde apparaten die al het werk voor u doen.
Teststrips: snel en gemakkelijk meten, eenvoudig in gebruik en direct resultaat. Er zijn 3 mogelijkheden:
Pool Improve 3-in-1 (vrij chloor, pH-waarde en alkaliniteit)
Pool Improve 5-in-1(meet daarnaast ook nog totaal chloor en cyanuurzuur)
Pool Improve zout (voor het meten van het zoutgehalte als u gebruik maakt van een zoutelektrolyse apparaat).

Digitale pH meter: redelijk nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik. Pool improve pH meter digitaal af te lezen, compleet met batterij en etui.
Digitale zout meter: redelijk nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik. Pool Improve zout meter digitaal af te lezen, compleet met batterij en etui.

Photometers:

Meetapparaten voor een nauwkeurige meting van de waterkwaliteit. Deze apparaten maken gebruik van tabletten en ijkvloeistoffen. Ze vragen wat meer werk, maar geven exacte informatie.
Photometer checkkit 3-in-1: voor een snelle, zeer nauwkeurige meting van de waterkwaliteit. De waarden worden weergegeven tot één cijfer achter de komma. Het apparaat meet: totaal chloor, vrij chloor, pH waarde en cyanuurzuur.
Pool Power Photometer: meet de vrije chloorwaarde, cyanuurzuur en pH waarde.

Perfecte waterkwaliteit zonder inspanning.

Voor uw gemak is een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om de waterkwaliteit te waarborgen, zonder dat u er omkijken naar heeft.
Zoutelektrolyse: u maakt van uw zwemwater zout water en het apparaat zorgt ervoor dat dit zout wordt omgezet in chloor. Dat gebeurt door middel van elektrolyse. Deze apparaten zijn er zowel voor inbouw- als opbouwzwembaden. pH perfect regelt de pH automatisch, zorgt voor een permanente weergave van de waardes en geeft alarm bij onvoldoende correctievloeistoffen. Een ideale aanvulling op het zoutelektrolyse apparaat. Om nog meer te kunnen genieten van uw zwembad staat een uitgebreid assortiment middelen tot uw beschikking. Variërend van borstels en chloordrijvers tot thermometers en verlichting, aan u de keus.

Shock therapie bij intensief gebruik.

Komt uw meting uit op minder dan 12,1? Dan is uw zwemwater kalk agressief. Komt u uit boven de 12,1 dan is uw water kalk afzettend. Uw zwemwater verdient aandacht. Juist na een druk weekeind, intensief zwemmen, bij broeierig weer of na een onweersbui. Dan heeft het water de tijd nodig om te herstellen. U kunt dit herstel bespoedigen met een shockbehandeling. U voegt dan een extra dosis chloor (Shock) aan uw water toe (chloorwaarde tot bijvoorbeeld 4 mg/l). Deze shocktherapie mist zijn werking niet.
Middelen voor het onderhoud van uw zwembad
Een zwembad hebt u voor uw plezier. Het is de zorg van Aqua-fun om dat plezier zo lang mogelijk te laten duren. Er is een aantal producten ontwikkeld dat, met een minimum aan werk, er voor zorgt dat het water in uw zwembad helder en schoon blijft. We zetten ze voor u op een rijtje:

Desinfectiemiddelen

Deze middelen voorkomen de groei van (micro) organismen (bacteriën, algen etcetera.) Ze zijn belangrijk om het water schoon en gezond te houden. De producten zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en verpakkingen, met als basis chloor.
Pool Power Shock (korrels): in verpakkingen van 1 kg en 5 kg. Dit is een snel oplossend middel dat wordt gebruikt bij het opstarten van het zwembad en om acute problemen (chloorlucht, troebel of glibberig aanvoelend water) direct aan te pakken.
Pool Power Long en - Mini (tabletten): voor het onderhoud van het water. Tabletten lossen langzaam op en zorgen voor een gereguleerde, constante afgifte van het chloor. Ze worden geplaatst in bijvoorbeeld chloor drijvers of de skimmer van het zwembad. Om beschadigingen aan de liner te voorkomen mogen ze niet zo in het water gegooid worden. Er zijn tabletten van 20 g en van 200 g, verkrijgbaar in verpakkingen van 1 kg en 5 kg.
Pool Power Mini Quick (tussenvorm): dit zijn snel oplossende tabletjes, die in een chloordrijver bij het opstarten van o.a. kleinere zwembaden worden gebruikt. Verpakking van 0,5 kg.

Digitale pH meter.

Redelijk nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik. Pool improve pH meter digitaal af te lezen, compleet met batterij en etui.Digitale zout meter: redelijk nauwkeurig en gemakkelijk in gebruik. Pool Improve zout meter digitaal af te lezen, compleet met batterij en etui.
Photometers: meetapparaten voor een nauwkeurige meting van de waterkwaliteit. Deze apparaten maken gebruik van tabletten en ijkvloeistoffen. Ze vragen wat meer werk, maar geven exacte informatie.
Photometer checkkit 3-in-1: voor een snelle, zeer nauwkeurige meting van de waterkwaliteit. De waarden worden weergegeven tot één cijfer achter de komma. Het apparaat meet: totaal chloor, vrij chloor, pH waarde en cyanuurzuur.Pool Power Photometer: meet de vrije chloorwaarde, cyanuurzuur en pH waarde.
Perfecte waterkwaliteit zonder inspanning. Voor uw gemak is een aantal hulpmiddelen ontwikkeld om de waterkwaliteit te waarborgen, zonder dat u er omkijken naar heeft.

Zoutelektrolyse:

U maakt van uw zwemwater zout water en het apparaat zorgt ervoor dat dit zout wordt omgezet in chloor. Dat gebeurt door middel van elektrolyse. Deze apparaten zijn er zowel voor inbouw- als opbouwzwembaden. pH perfect regelt de pH automatisch, zorgt voor een permanente weergave van de waardes en geeft alarm bij onvoldoende correctievloeistoffen. Een ideale aanvulling op het zoutelektrolyse apparaat. Om nog meer te kunnen genieten van uw zwembad staat een uitgebreid assortiment middelen tot uw beschikking. Variërend van borstels en chloordrijvers tot thermometers en verlichting, aan u de keus.

Wat kan ik aflezen aan de kleur van mijn zwembad water?

Als uw water begint te verkleuren kan dat verschillende oorzaken hebben. Hieronder volgt een overzicht met mogelijke oorzaken. Het is sowieso verstandig om regelmatig uw pH waarde te meten en bij te stellen. 

Kleur.

Mogelijke oorzaak.

Oplossing.

Groen water.

Algen-Slechte desinfectie -

te veel cyanuurzuur.

pH controleren - corrigeren.

Bruin water.

Te veel oxidatiemiddelen in

het water (ijzer - mangaan).

Bad deels leeg laten lopen,

schoonmaken en bijvullen

met leidingwater. 

Modderig water. 

Slechte filtering.

pH controleren - corrigeren

eventueel filter vangen.

Troebel water.

Kalk laat los uit water.

 pH controleren - corrigeren.